Гай Шазан и Хенри Фой, Файненшъл Таймс Вицеканцлерът на Германия заяви,

...
Гай Шазан и Хенри Фой, Файненшъл Таймс Вицеканцлерът на Германия заяви,
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: Всички знаят, че в Украйна има западни спецчасти - просто не са го признали

Гай Шазан и Хенри Фой, Файненшъл Таймс

 

Вицеканцлерът на Германия съобщи, че няма " никакъв късмет " за изпращане на сухопътни войски в Украйна, и в отговор на Франция сподели на Париж, че вместо това би трябвало да достави Киев с повече оръжия.

 

Роберт Хабек отхвърли предлагането на френския президент Еманюел Макрон, че не трябва да се изключва разполагането на западни войски в Украйна, защото водачите на НАТО също заобиколиха концепцията.

" Радвам се, че Франция мисли по какъв начин да усили поддръжката си за Украйна, само че в случай че мога да ѝ дам един съвет - доставяйте повече оръжия ", съобщи Хабек във вторник.

 

Френско-германската свада пристигна в миг, когато западните сили търсят способи да усилят поддръжката си за Киев, който изпитва дефицит на муниции, като в същото време избегнат по-широка ескалация на войната с Русия.

 

Във вторник Москва предизвести, че разполагането на войски ще направи неизбежна пълномащабна война против НАТО.


Запитан дали немски войски могат да бъдат изпратени в Украйна, Хабек съобщи, че " няма никакъв късмет за това " и прикани Франция " да направи каквото може в този момент и да даде на Украйна боеприпасите и танковете, които могат да бъдат доставени в този момент ".

 

Макрон направи предлагането си по време на среща на европейските водачи в Париж в понеделник, на която съобщи, че е бил разискван разновидността за изпращане на западни войски в Украйна.


Макар да призна, че на срещата на върха не е реализиран консенсус " за изпращане на сухопътни войски по формален и разгласен метод ", френският президент добави: " Нищо не би трябвало да се изключва. Ще създадем всичко, което е належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия не може да завоюва тази война ".

 

Но немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че западните сили са се съгласили " да няма сухопътни войски на украинска земя, нито бойци, изпратени там от европейски страни или страни от НАТО " - мнения, които бяха повторени от сътрудниците му в Полша, Италия и Чешката република.

 

Германия е най-големият европейски снабдител на военна поддръжка за Украйна и от дълго време подлага на критика по-скромния принос на Франция, макар сходните бюджети за защита на двете страни.


Франция съобщи, че не държи огромни ресурси от остарели оръжия, които би могла да освободи за Украйна, и вместо това е доставила по-сложни оръжия, по-специално крилатата си ракета " Скалп ".

Служител на НАТО съобщи, че няма проекти алиансът да изпрати бойни елементи на място: " Украйна има право на самоотбрана, а ние имаме право да я подкрепим. "

 

Високопоставен европейски чиновник в региона на защитата обаче съобщи, че изказването на Макрон е било за основаване на възпиращ резултат и двоякост във връзка с Русия, като добави: " Всички знаят, че в Украйна има западни специфични сили - те просто не са го признали публично ".


Френски публични лица настояват, че Макрон не е предложил западните войски да бъдат изпратени всеобщо на фронтовата линия, само че че към този момент не е табу да се изключва присъединяване.

 

Те също по този начин обявиха, че западните войски евентуално биха могли да вземат участие посредством лимитирани задачи, като разминиране, поддръжка и ремонт на оръжейни системи или подкрепяне на защитата на границите на други страни, застрашени от Русия, като Молдова.

 

Глас в поддръжка на Макрон пристигна от Литва, където консултант на президента на страната съобщи, че държавното управление " намерено " разисква дали да изпрати войски, които да оказват помощ за образованието на бойци в Украйна.

 

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис добави: " Времена като тези изискват политическо водачество, упоритост и храброст да се мисли ексцентрично. Инициативата, която стои зад вчерашната среща в Париж, заслужава да бъде премислена. "

 

Но Дмитрий Песков, представителят на съветския президент Владимир Путин, съобщи пред кореспонденти, че в случай че НАТО изпрати войски да се бият в Украйна, войната с алианса " няма да е евентуална, а неизбежна ".


Притесненията по отношение на рисковете от ескалация на връзките с Русия са в основата на вътрешнополитическия спор в Германия по отношение на това дали да се изпратят ракети с огромен обхват " Таурус " на Украйна.

Украйна съобщи, че незабавно се нуждае от оръжия с огромен обхват, с цел да се опита да нападна военната логистика на Русия и да завоюва незабавно нужното време.

 

Но Шолц съобщи в понеделник, че страната му може да се окаже " участник във войната ", в случай че изпрати ракетите " Таурус ". Той добави: " Германските бойци никога и никъде не би трябвало да бъдат свързвани с цели, които тази система доближава " - нито в Украйна, нито в самата Германия.

 

В фино завоалиран пестник по адрес на Берлин в понеделник вечерта Макрон съобщи, че някои съдружници не престават да споделят " в никакъв случай " на танкове, изтребители и ракети с отдалечен обхват за Украйна и при започване на пълноценната война преди две години са предложили единствено да изпратят " спални чували и каски ".

 

" Днес [всички осъзнаваме, че] би трябвало да създадем повече, по-бързо и по-силно, да изпратим ракети и танкове ", сподели френският президент.

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР